Prakijkvoorbeelden

Vosje met een hoefzweer

Deze vospony loopt al een tijd behoorlijk kreupel linksvoor en het is onduidelijk wat hij mankeert. Een hoefzweer? Bevangen aan één been? Het wordt steeds erger.

We besluiten te starten met de laserbehandeling want wat het ook is: het been kan wel wat ondersteuning gebruiken bij het herstel.

Op 3 oktober vindt de eerste behandeling met de laser plaats. In de dagen daarna wordt de situatie niet beter.

Op 6 oktober staat de afspraak voor de tweede behandeling. Echter 's ochtends vroeg blijkt de oorzaak van de kreupelheid: aan de kroonrand breekt een ontsteking door (een prolapse)! Dus toch een hoefzweer. De oorzaak blijkt een infectie die vanaf de witte lijn omhoog is gekropen; een hoornzuil. 's Middags behandelen we nogmaals met de laser.

De rest van de behandeling bestaat uit 2x daags weken in groene biotex. De 'ingang' op de witte lijn wordt behandeld met een schimmeldodend middel.

Op 7 oktober is de prolapse enkele centimeters groot en de ontsteking zet lekker door. Zo wordt de wond van binnenuit 'schoongemaakt'.

Op 11 oktober doen we nog een derde laserbehandeling en wordt de toon van de hoef zover opengemaakt dat de druk eraf is en kan uitgroeien. Nog enkele dagen in de biotex en schimmelbehandeling.

Een maand later, rond half november, is de wond aan de kroonrand dicht en een stuk naar beneden gegroeid. De pony loopt weer vrijwel 100%. Twee maanden na de behandeling kan hij weer volop bereden worden.Tinker

(Dit verslag volgt binnenkort)