Hoefsmid Bram de Langen van Hoef Vitaal

Bram de Langen is oprichter van Hoef Vitaal. Sinds 2001 is Bram hoefsmid in hart en nieren.

Zijn praktijk startte hij na een opleiding bij een meestersmid, gevolgd door een intensieve scholing aan de Oklahoma Horse Shoeing School. Het vak van hoefsmid is de laatste jaren erg veranderd, je kunt meer van een 'hoefkundige' spreken. We weten tegenwoordig veel meer dan vroeger over de invloed van hoefverzorging op het hele lichaam van een paard. Een belangrijk uitgangspunt van Hoef Vitaal is een evenwichtig gevormde hoef met een gelijkmatige drukverdeling. Om dat te bereiken, moeten hoefwand en zool samen het gewicht zo gelijkmatig mogelijk verdelen. 

Dat biedt een evenwichtige druk op de kroonrand, met een gelijke doorbloeding op alle plaatsen. Vervormingen door groeiverschillen wordt daarmee voorkomen.


Onze visie over hoefverzorging.

Onze visie over moderne hoefverzorging is niet meer alleen het bekappen en beslaan van paarden, maar er wordt ook gekeken naar de bespiering van uw paard. Immers, de hoeven hebben rechtstreekse invloed op de beweging van het paard en de ontwikkeling van de bespiering. De manier van hoefverzorging van Hoef Vitaal gaat de oorzaken van vervorming van de hoef tegen. Bekappen en beslaan volgens de nieuwste inzichten gaat over een zo natuurlijk mogelijke manier van hoefverzorging. Dat is geen ‘cosmetisch verhaal’, maar een bewezen benadering met als uitgangspunt de perfect gevormde, natuurlijke hoef. De meeste rug- en bekken-problemen komen voort uit verkeerde hoefverzorging. Hierbij moet u denken aan verschillende lengtes van de afrolpunten van de hoeven of verschil van hielhoogte tussen de hoeven. Door de natuurlijke balans in de hoeven te herstellen, kan de bespiering ook in balans komen. Dressuurmatig rechtrichten zou bij de hoeven moeten beginnen.